top of page
Search
  • Writer's pictureivana krištofíková

Čo vlastne znamená nosha?

Updated: Dec 13, 2021

Malý exkurz do histórie nosenia vecí a pôvodu slova. Ako sme vlastne prišli k svojmu názvu? Z čoho je odvodená nosha? A čo znamená slovensky noša?



Na počudovanie celkom často dostávame otázku, čo znamená nosha alebo ako vznikol názov nosha. Nie je potrebné za tým hľadať žiadne sofistikované vymýšľance. Je to len poangličtená verzia pôvodného slove(a)nského slova noša. Jednoducho sme trochu zalovili v našej histórii a tradíciách. Ale poďme na to a mrknime do slovníka.



Význam slova noša, synonymá a skloňovanie:

noša -e, í žen. r. plachta, obyčajne s popruhmi na nosenie na chrbte; batoh priviazaný popruhmi na chrbte; jej obsah: noša trávy; doniesť n-u dreva, sena, trávy, fazule;

nôška, -y, -šok (kraj. i nôška, -y, -šiek) žen. r. zdrob.

Synonymá slova noša v synonymickom slovníku:

noša - batoh, pinkeľ, plecniak, ruksak, uzol, vak

(Neviem ako vám, ale mne sa extra páči slovo pinkeľ :D)




My sme si noshu/nošu vybrali, lebo sa nám páčilo, že spája tradíciu, históriu, odkazuje na geografický pôvod a ešte aj celkom milo znie. To je všetko. Ale viac ako tisíc slov za nás povedia obrázky, ktoré sme našli v digitálnej databáze slovenského umenia na www.webumenia.sk.






V dnešnej dobe nájdete noše skôr ako prútené koše s popruhmi alebo jednoduché nosiče dreva ku krbu. Alebo ako naše batôžky! Ale ktovie jedného dňa si možno vyskúšame aj tvorbu z prútia...



Sledujte nás a nechajte sa prekvapiť.

204 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page